Zo vader zo zoon, de appel valt niet ver van de boom, of te wel als er eenmaal race-bloed in een familie stroomt, gebeurt het vaak dat het race-virus overslaat. In de racerij zijn er een groot aantal families waarin het stokje van vader op zoon wordt overgedragen. Daarnaast zijn er de nodige racende broers en zelfs tweelingen kwamen samen in de baan. Heeft de moeder ook geracet, wat is dan het top-resultaat: F1 coureur Max Verstappen!
Families met de nodige race kilometers
In Nederland zijn vooral de Bleekemolens bekend met vader Michael en zijn zoons Sebastiaan & Jeroen. Minder bekend is dat de familie Coronel ook is gestart met de racende vader Tom sr.
Over de grens, kijken we eerst in Amerika. De bekendste racefamilie zijn de Andretti’s met maar liefst 7 man achter het stuur waarvan Mario het meest succesvolle was in zowel Formule 1 (kampioen in 1978) als winnaar van de Indy 500 en drievoudig Champ Car kampioen. Zijn tweeling broer Aldo heeft maar 16 starts achter zijn naam en totaal zijn er 5 nakomelingen: Jeff, Michael, John, Adam en Marco Andretti die de naam verder voort kunnen zetten. Verder is de familie van Al Unser (4 x winnaar van de Indy 500!!) met totaal 15 racende familieleden totaal besmet met het race-virus. Dichterbij in Duitsland hebben we de Schumachers met zoons Mick en David van respectievelijk vaders Michael en Ralf. Mick heeft het gered tot in de Formule 1 met een eerste seizoenstart in Bahrein 2021.
Zo vader zo zoon
Laten we gewoon, chauvinistisch als we zijn, beginnen in Nederland met het bekendste voorbeeld hoe een vader zijn zoon van skelter, kart, Formule auto’s richting de Formule 1 heeft geholpen. Het talent van Jos Verstappen is naadloos en succesvol overgebracht naar zoon Max Verstappen. Mede door de extra race-genen van zijn moeder, is Max kandidaat Formule 1 kampioen. Een ander talent die het genen had meegekregen was de Canadees Jacques Villeneuve (F1 wereldkampioen in 1997) als zoon van F1 held (helaas te vroeg overleden na zijn crash in België 1982) Gilles Villeneuve.
Broers in de autosport
We beginnen met de beroemdste Nederlandse tweeling in de autosport: Tim & Tom Coronel. Beide broers hebben diverse races samen uitgevochten maar vooral Tom heeft het uiteindelijk het verste geschopt. Naast het winnen van de Marlboro Masters was de overwinning van het Japanse Formule Nippon kampioenschap 1 van de grootste successen. Tom reed daarna nog wel een Formule 1 test met Arrows maar daar bleef het bij. Tegenwoordig racen de broers samen in de Dakar rally. Internationaal zijn de broers Michael en Ralf Schumacher het meest bekend. Beide uitkomend in de Formule 1 in ongeveer dezelfde periode. Michael was met 7 F1-titels en 91 overwinningen de meest succesvolle van de twee, Ralf bleef steken bij 6 Formule 1 Grand Prix overwinningen waaronder de F1 Grand Prix van Canada.
Opa en kleinkinderen
Het kan wel eens een generatie overslaan maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In Nederland is de combinatie Dries van der Lof en kleindochter Shirley van de Lof alleen bekend bij de incrowd van de autosport. In het buitenland zijn er wel een paar bekende voorbeelden. Wat te denken van de Braziliaanse opa Emerson Fittipaldi met klein-kinderen Enzo en Pietro. In Amerika zijn er legio combinaties: Mario & Marco Andretti, Ralph Earnhardt als opa van Dale en Kerry, Al Unser met kleinkinderen Jason en Al Unser III. Bij de familie Brabham was opa Jack er met de nakomelingen Matthew en Sam.