Lijst van Formule 1-records

Elke sport heeft zijn records, elke periode van evolutie geeft een verbetering. Uiteraard geldt dit ook voor de Formule 1 die vooral vanwege de technische ontwikkeling record-breaking blijft. In dit artikel geven we een opsomming van records waarvan sommigen in de toekomst nog gebroken zullen worden maar er zijn er ook een aantal die te allen tijde blijven staan.

De jongste en de oudste coureur

Laten we chauvinistisch beginnen, de jongste coureur die een Formule 1 Grand Prix heeft gewonnen is nu Max Verstappen. Hij was 18 jaar en 228 dagen op het moment dat hij de F1 race in Catalunya won. De oudste coureur die nog een F1 race won, was Luigi Fagioli die de Franse Grand Prix als 53 jarige in 1951 op zijn naam schreef

Max Verstappen was ook de jongste coureur die ooit achter het stuur kroop van een F1 bolide. Op het moment dat hij instapte in de Torro Rosso was Max pas 17 jaar en 166 dagen oud/jong. De oudste coureur die ooit aan de start kwam was de Monegask Louis Chiron. Hij was reeds 55 jaar en 292 dagen toen hij aan de start stond van de Grand Prix van Monaco van 1955. Dit record zou wel eens kunnen blijven staan…

De hoogste en de laagste gem. snelheid

Formule 1 is een snelheid sport pur sang. We denken dat het elk seizoen snel en snel gaat maar snelheid is relatief betrekkelijk. Qua topsnelheid legt een Formule 1 bolide het simpelweg af van een MotoGP machine maar qua rondetijden is de F1 het allersnelste op dit moment. De allerhoogste gemiddelde snelheid in een race werd behaald op het Italiaanse circuit van Monza in 2003 waarin Michael Schumacher een gemiddelde haalde van 247,8 km. De Grand Prix met de allerlaagste gemiddelde snelheid was de GP van Montreal in 2011 waarin Jens Button met een gemiddelde van 78,8 km de “snelste” was.

De kortste en de langste race

Elke race heeft een maximum van geplande rondes en een minimum. De weergoden houden daar niet altijd rekening mee….daarnaast kan het vanwege een rode vlag of vlaggen geheel anders lopen dan gepland. De F1 race van Canada in 2011 duurde uiteindelijk meer als 4 uur (!!) en de kortste race is verreden in Australië in 1991 vanwege de enorme regenbuien en de diverse crashes die racen onmogelijk maakte. Na 14 rondes / 24 ½ minuut was het afgelopen. De kortste race van vlag tot vlag is verreden in Monza: Grand Prix van Italie in 2003.

De meeste en minste starters

Het huidige veld van coureurs aan de start van een Formule 1 Grand Prix is 24. Dit aantal is sinds de jaren 50 sterk gewisseld. De GP met de meeste rijders aan de start vond plaats in 1953 tijdens de race in Duitsland. De historische race met de minste coureurs aan de start was in de Verenigde Staten. Op het circuit van Indianapolis kwamen in 2005 slechts 6 man op de grid vanwege Michelin bandenproblemen met een rijder/team staking als gevolg.

De meeste incidenten

Deze snelheidssport staat uiteraard ook bol van incidenten. Uitvallers, rode vlaggen, safety cars, geen enkele race is compleet van tevoren te voorspellen. De meeste uitvallers ooit werden genoteerd in 1951 waar maar liefst 25 bolides van de 33 starters uitvielen. De minste auto’s die finish passeerden vond plaats in Monaco. Tijdens een incidentrijke regenrace kwamen er in 1996 slechts 3 auto’s rijdend over de finish. De race met de meeste safety cars in de baan was de Grand Prix van Canada in 2011, maar liefst 6 x werd de race onderbroken door de inzet van de safety cars.

We sluiten af met waar het uiteindelijk om gaat.

Polepostions

De absolute topper hier is op dit moment Lewis Hamilton met 97 x op pole. De coureur met in verhouding de meeste poles in 1 seizoen is nu Sebastian Vettel met 15 uit 19 races in zijn succesjaar bij Red Bull 2011. Nigel Mansell heeft in verhouding van het aantal races en poles het record in 1992 gebracht op 14 x pole uit 16 starts. Max Verstappen heeft in verhouding tot deze legendes nog een lange weg te gaan.

Overwinningen

De geweldenaar op dit moment is de Brit Lewis Hamilton die hard op weg is naar 100 GP overwinningen. Na het seizoen 2020 staat de teller op 95. Michael Schumacher bleef op 91 steken op het moment dat hij in 2012 stopte met racen. Vettel staat als 3e op grote afstand met 53 overwinningen. Deze twee Duitse coureurs hebben beide met 13 overwinningen in 1 seizoen wel een record. Met 10 Grand Prix overwinningen is Max Verstappen met zijn 23 jaar reeds goed onderweg en met het juiste materiaal moet het mogelijk zijn dat hij in de toekomst nog een record gaat breken.

Over de auteur

Met een lange carriere in de reisbranche, 23 jaar bij de KLM en sinds 2001 met SportTravel onderweg, deelt Martin Bravenboer zijn reis kennis. Daarnaast heeft Martin nagenoeg alle internationale race-circuits bezocht rondom de Grand Prix, zowel MotoGP als Formule. De opgedane ervaring en kennis is nu verzameld in Formule 1 Travel Planner. Het startpunt voor je bezoek aan de Formule 1 Grand Prix.

martin bravenboer - f1 travel planner

Leave a Comment

Hoe vond u dit artikel?
0 / 5

Your page rank: