Het fenomeen Oranje Tribune

Wat normaal alleen voorbehouden leek voor het Nederlandse voetbal, lijkt nu rondom een aantal populaire Formule 1 Grand Prix te ontstaan: de Oranje Tribune. Vrolijk uitgedoste fans, compleet in het Oranje, om hun Nederlandse F1 held Max Verstappen te supporten. Hoe is dit nu feitelijk ontstaan en wat is de keerzijde van dit Oranje chauvinisme?

De oorsprong

Het eerste circuit op de Formule 1 kalender waar het Oranje legioen plots zo sterk groeide was de Red Bull Ring / organisator van de Grand Prix van Oostenrijk. Uiteraard het thuiscircuit van Red Bull maar ook 1 van de favoriete “baantjes” van Max Verstappen waar hij in 2018 voor het eerst de Grand Prix won. Daarna won Max hier in 2019 en deed in 2021 nog eens dunnetjes over met 2 overwinningen. Met het groot aantal campings rondom het circuit in Spielberg en de goede (auto) bereikbaarheid, maakt dit event immens populair bij de Nederlandse aanhang.

Welke circuits volgden

Het succes van Oostenrijk ging al snel de wereld over en diverse circuit hebben deze opportunity opgepakt. Gezien de eerdere voorspelbaarheid van de F1 was de populariteit om een race te bezoeken behoorlijk gezakt in diverse landen en met het Oranje fenomeen konden deze gaten perfect gevuld worden. Het circuit van Catalunya pakte dit direct goed aan en rondom de G-tribune vormt zich nu een grote Oranje enclave.

Buiten Europa is vooral de enorme Oranje menigte op het Yas Marina circuit in beeld geweest. Tijdens de kampioenschap race van Max Verstappen in 2021 waren hier meer als 4000 supporters in 1 vak te vinden. Wat een spektakel en wat een feest was het daar!

De keerzijde

Er is uiteraard ook een kleine keerzijde van dit groeiende fenomeen, er komen nu Oranje uitgedoste “supporters” die puur deze evenementen bezoeken om te feesten. Elk stukje Oranje wordt uit de kast gehaald, of het nu “juich-shirts” zijn of tenues van bekende voetballers, als je maar in Oranje aanwezig bent. Er klinkt ook steeds meer -boe- geroep voor andere coureurs wat normaal in de snelheidssporten niet gebeurde. Kortom, de echte fan dreigt onder te sneeuwen in deze massa. Het valt te bezien hoe veel “fans” er over blijven als er een keer tegenslag is voor Max of als hij een aantal keer kampioen is geworden.

Welke evenementen kleuren nu Oranje?

Onze thuis Grand Prix in Zandvoort zal weer compleet Oranje gekleurd zijn, hier is niet 1 tribune…maar alle tribunes compleet in het Oranje gestoken. Kaarten voor de F1 van Nederland zijn wel schaars, ben je er reeds bij, hou je kaarten vast voor een mooi volgend Oranje feest.

In Europa vind je de Oranje tribunes op nagenoeg elk circuit. De eerste mogelijkheid is de Grand Prix van Catalunya en specifiek de G-tribune. Daarna is het de F1 race op de Red Bull Ring waar je nagenoeg op elke tribune in het Oranje kan aantreden. Een ander goed bereikbare Grand Prix die Oranje kleurt, is die op de Hungaroring. Vier weken later kunnen je Oranje spullen weer uit de kast, op naar Francorchamps, hier ga je als fan uiteraard naar toe in het geval je geen kaarten voor Zandvoort hebt kunnen bemachtigen.

Via het officiële kanaal van Verstappen Travel zijn er voor een 4-tal races in Europa complete tribunes afgeblokt waarvoor kaarten exclusief en alleen gekocht kunnen worden via deze website. Naast de verkoop van merchandise, een extra verdienmodel voor MV#33.

Buiten Europa, zal het Yas Marina Circuit voor de F1 Abu Dhabi voorlopig het enige circuit zijn die massaal uitpakt om een groot gedeelte af te blokken voor de Oranje Verstappen enclave. Een super bestemming om te bezoeken, de laatste race van het seizoen met de stad Dubai direct in de buurt: een aanrader!

Over de auteur

Met een lange carriere in de reisbranche, 23 jaar bij de KLM en sinds 2001 met SportTravel onderweg, deelt Martin Bravenboer zijn reis kennis. Daarnaast heeft Martin nagenoeg alle internationale race-circuits bezocht rondom de Grand Prix, zowel MotoGP als Formule. De opgedane ervaring en kennis is nu verzameld in Formule 1 Travel Planner. Het startpunt voor je bezoek aan de Formule 1 Grand Prix.

martin bravenboer - f1 travel planner

Leave a Comment

Hoe vond u dit artikel?
0 / 5

Your page rank: