Nieuw in F1: Sprintrace

Hoe breng je spanning terug in een Formule 1 weekend? Hiermee breekt de F1 organisatie samen met de teams en coureurs al jaren de hersenen over. Invoering van vele technische aanpassingen aan de Formule 1 bolides, banden met of zonder gleuven, ander formaat vleugels etc, veel heeft de revue al gepasseerd.

1 van de belangrijkste aanpassingen om in ieder geval weer het inhalen op de baan te bevorderen was de invoering van de DRS. In een apart artikel gaan wij uitgebreid in over de werking van dit fenomeen. De werking van de DRS is bevorderlijk voor inhaalacties maar echt spectaculair is het zelden omdat het inhalen dan op snelheid gebeurt op het lange rechte stuk en niet door een gewaagde uitremactie.

Nu wordt er vanaf de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone een konijn uit de hoed getoverd die voor andere snelheidssporten al gebruikt wordt: De Sprintrace en wel op zaterdag voorafgaand aan de racedag. Er volgt nu een race over 17 rondes, in het geval van Silverstone, waarin geen bandenstop is toegestaan.

De uitslag van de Sprintrace is van groot belang voor de startopstelling van de race op zondag! De winnaar komt op “pole position” en de verdere uitslag vormt direct de start-grid. Qua punten valt er niet heel veel te halen want #1 pakt 3 punten, met respectievelijk 2 punten voor #2 en nog 1 punt voor de #3 van de Sprintrace.

Inclusief een compleet andere benadering van de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag brengt dit hopelijk, voor de kijkers langs de baan en de miljoenen voor de TV, veel meer spanning. De tijd zal het leren, er volgen vast weer nieuwe aanpassingen aan in een sport die zich continue blijft evalueren. Voorlopig wordt de F1 Sprint Race opzet toegepast in maximaal 3 F1 weekenden in 2021. Naast Silverstone volgen er nog twee nader te bepalen Grand Prix, waarschijnlijk krijgt dit experiment vervolg in Austin en Mexico.

De eerste winnaar van de F1 Sprint 2021 op het circuit van Silverstone werd de Nederlander Max Verstappen gevolgd door Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Verstappen mocht door dit resultaat starten van pole position voor de Formule 1 Grand Prix van Silverstone 2021.

Over de auteur

Met een lange carriere in de reisbranche, 23 jaar bij de KLM en sinds 2001 met SportTravel onderweg, deelt Martin Bravenboer zijn reis kennis. Daarnaast heeft Martin nagenoeg alle internationale race-circuits bezocht rondom de Grand Prix, zowel MotoGP als Formule. De opgedane ervaring en kennis is nu verzameld in Formule 1 Travel Planner. Het startpunt voor je bezoek aan de Formule 1 Grand Prix.

martin bravenboer - f1 travel planner

Leave a Comment

Hoe vond u dit artikel?
0 / 5

Your page rank: